1. What is a web-app?
     a) It is a software which lets you access websites
     b) It is a software you can use in a web browser
     c) It is a software you can download from the web
     d)It is a software used to build websites
Answer : b) It is a software you can use in a web browser
     2. Javascript is used for :
     a) Describing the content on the web page
     b) Making a webpage interactive
     c) Describing styling (like colour and font size) of content on the
         web page
     d) Loading dynamic content on a webpage
Answer :  b) Making a webpage interactive

          d) Loading dynamic content on a webpage
    3. A modern browser can
    a) Render HTML
    b) Execute code
    c) Make requests for content through the network
    d) Display files on the computer it is installed on
Answer : a) Render HTML

         b) Execute code

         c) Make requests for content through the network

         d) Display files on the computer it is installed on
    4. Select those options below which are web clients
    a) Google Chrome
    b) www.google.com
    c) Firefox
    d) www.gmail.com
Answer : a) Google Chrom          

         c) Firefox
    5. What is the purpose of a URL
    a) To represent the server a client wants to make a request to
    b) To identify the resource a client wants to make a request to
    c) To help the network find the fastest route to the server
    d) None of the above
Answer : a) To represent the server a client wants to make a request to              

         b) To identify the resource a client wants to make a request to


    6. In the URL: https://mail.google.com/u/0/inbox what part of
        the URL, is the hostname?
    a) google.com
    b) mail.google.com
    c) mail
    d) /u/0/inbox
Answer : b) mail.google.com
    7. What is a definition of a webserver
    a) A software that can listen to requests and respond to them
    b) A network component that helps route requests from clients to
        servers
    c) A software for users to browse the Internet
    d) A computer with access to the web
Answer : a) A software that can listen to requests and respond to them
    8. Can a browser make a request to a server without
         a domain name?
    a) Yes
    b) No
Answer : a) Yes
    9. Choose the correct statement(s):
    a) The browser makes a request to a DNS server, the DNS server makes
         a request to the web server, the web server responds to the browser
    b) The browser does a DNS lookup, and after that the browser contacts the web server using the IP
    c) The browser does not need an IP to contact the server
    d) None of the above
Answer : b) The browser does a DNS lookup, and after that the browser contacts the web server using the IP

 

10. What is/are the benefit(s) of dedicated hosting over shared hosting?

a) It is typically cheaper

b) It has better performance

c) It typically comes with a dedicated IP

d) It offers users more control over their server

Answer : b) It has better performance

         c) It typically comes with a dedicated IP

         d) It offers users more control over their server
   11. As a web app developer which parts of your application can you
         completely control:
    a) The speed with which your webapp loads for a user
    b) The requests your webapp will receive
    c)The language and framework the webapp is built on
    d)The hardware configuration of the server
Answer : c) The language and framework the webapp is built on

         d) The hardware configuration of the server
   12. Chrome Dev Tools can be used for :
    a) Analysing requests and responses made when a webpage loads
    b) Modifying the rendered HTML on the browser
    c) Modifying the source code of the web server
    d) Checking how the webpage would look on a tablet
Answer : a) Analysing requests and responses made when a webpage loads

         b) Modifying the rendered HTML on the browser

         d) Checking how the webpage would look on a tablet
   13. abc.com and abc.in
    a) Have the same domain name
    b) Are different resources of the same webapp
    c) Have the same application owner
    d) None of the above
Answer : d) None of the above
   14. What is a definition of deployment?
    a) Writing source code of your web server
    b) Installing your web server and application code on your hosting
        provider (or server hardware)
    c) Buying a domain name
    d) None of the above
Answer : b) Installing your web server and application code on your hosting provider (or server hardware)
   15. A browser is a software that can be installed on
    a) Desktops
    b) Tablets
    c) Smartphones
    d) Smart TVs
Answer : a) Desktops

         b) Tablets    

         c) Smartphones    

         d) Smart TVs

 

   16.Which of the following can act as a web server host?
    a) Your laptop
    b) A virtual computer on the cloud (like AWS)
    c) Your smartphone
    d) Your TV
Answer : a) Your laptop
        
         b) A virtual computer on the cloud (like AWS)

         c) Your smartphone
   17. What are the factors that affect the performance of a webapp?
    a) The computer configuration of the user using the web app
    b) The browser used to open the web app
    c) The quality of the network between the client and the server
    d) The hardware configuration of the server
Answer : a) The computer configuration of the user using the web app

         b) The browser used to open the web app

         c) The quality of the network between the client and the server

         d) The hardware configuration of the server
   18. Choose the correct statement(s):
    a) For the same configuration, dedicated hosting has better
        performance than cloud hosting
    b) The same computer can be a client and a server
    c) A smart watch can have applications which are web clients
    d) Because DNS is a global system, to register a domain name one
        should register it with all registrars in the world
Answer : a) For the same configuration, dedicated hosting has better performance than cloud hosting

         b) The same computer can be a client and a server

         c) A smart watch can have applications which are web clients
   19. How many image requests are made to the server when the
          page https://www.iitm.ac.in/ is loaded
    a) 0-10
    b) 10-20
    c) 20-30
    d) 30-40
Answer : b) 10-20
   20. What is the URL of the IIT Madras logo on the top left corner of
          the page https://www.iitm.ac.in/:
   a) xxx/logo.jpg
   b) xxx/logo120.jpg
   c) xxx/iitmlogo120.png
   d) xxx/iitmlogo.png
Answer : c) xxx/iitmlogo120.png
   21. Which statement(s) is/are true:
    a) Apps can only be built with APIs built by the same developer
    b) Apps can use web APIs written by other organizations provided
         they have authentication/authorization to use them
    c) Web apps can use APIs but mobile apps can’t
    d) Web and mobile apps are just clients and can consume APIs just like
         any other client
Answer : b) Apps can use web APIs written by other organizations provided they have authentication/authorization to use              them

         d) Web and mobile apps are just clients and can consume APIs just like any other client

 

   – Because here

                         we aim to please  

Categories: NPTEL solution

6 Comments

Rajendra Patel · August 2, 2017 at 11:12 AM

good job friends.

    Mit Patel · August 4, 2017 at 4:36 PM

    Hello Rajendra,
    Thanks for your greetings. We hope that our work will be helpful to you in future.
    From,
    Hackademic Team

Sumit Kumar · August 15, 2017 at 6:24 PM

Please send 2nd week Imad assignment answer

    yashrs · August 16, 2017 at 6:50 PM

    They are already there on the blog –

Kaarthik VG · August 16, 2017 at 4:21 PM

Can you also please provide the notes and help us do learn this in pratical
and help us to clear the final exam by giving the mock questions

tushar · August 26, 2017 at 8:59 PM

please provide week 4 and 5 assignments answers.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *