1)Which of the below IPs is/are valid?
a)23.54.23.21.32
b)123.132.212.32
c)234.11.265.34
d)3ffe:1900:4545:3:200:f8ff:fe21:67cf

Answer : b)123.132.212.32
 d)3ffe:1900:4545:3:200:f8ff:fe21:67cf

2)What protocol/protocols does the ‘ping’ command use?
a)HTTP/HTTPS
b)ICMP
c)TCP
d)IP

Answer : b)ICMP

3)For a web page, HTML represents the:
a)Structure of web page content
b)Styling of web page content
c)Animations of web page content
d)Web page address

Answer:a)Structure of web page content

4)What is the ‘ping’ command useful for?
a)checking network latency to the server
b)resolving hostname to an IP
c)checking the network route to the server
d)checking network connectivity of your host

Answer : a)checking network latency to the server
 b)resolving hostname to an IP
 d)checking network connectivity of your host

5)SSH is used for:
a)writing a web server
b)accessing a remote computer
c)making http requests to a web server
d)checking network path to a remote computer

 Answer : b)accessing a remote computer

6)If ‘http-server’ is run, and outputs the ‘EADDR IN USE 8080’ error. It can mean:
a)There is an error in the web server code
b)The server is trying to run on an invalid port
c)The server is trying to run on a port blocked by another server
d)The server is trying to running on an URL address already in use

 Answer : c)The server is trying to run on a port blocked by another server

7)How many ports does a computer have?
a)16
b)80
c)8080
d)65536

 Answer : d)65536

8)What is the IP of www.squ.edu.om
a)62.231.24.11
b)62.231.24.121
c)62.231.244.11
d)62.231.244.121

Answer : c)62.231.244.11

9)How can one SSH to a server on the cloud
a)using private IP of server
b)using loopback IP of server
c)using public IP of server
d)using hostname of server

 Answer : c)using public IP of server
 d)using hostname of server

10)What does server side templating refer to
a)Sending the data from the server to a client so that the client can use the data to create the UI
b)Sending the UI files from the server to the client so that the client can render the UI
c)Rendering the UI on the server so that the client can display the UI
d)Creating the UI markup dynamically on the server so that the client can render the UI

 Answer : d)Creating the UI markup dynamically on the server so that the client can render the UI

11)Where is the website www.unimelb.edu.au (University of Melbourne) hosted?
a)USA
b)Hong Kong
c)Australia
d)Singapore

Answer : b)Hong Kong

12)What is the main reason the internet is moving towards ipv6?
a)Ipv4 is slower
b)Ipv4 is expensive
c)Ipv4 addresses will run out
d)Ipv4 is not as secure

Answer : c)Ipv4 addresses will run out

13)Which of the following is/are valid HTML syntax
a)<html> <body></body><div>Hello world!</div></html>
b)<html> <body><div>Hello world!</div></body></html>
c) <html> <body><div>Hello world!</body></html>
d) <html> <body><div>Hello world!</body></div></html>

Answer :b)<html> <body><div>Hello world!</div></body></html>

14)Which of the following statements are correct:
a)HTTPS ensures delivery of all data packets while HTTP does not
b)HTTPS encrypts the data in packets for security while HTTP does not
c)HTTPS requires a security certificate while HTTP does not
d)By default, HTTPS runs on port 443 while HTTP runs on port 8080

 Answer : b)HTTPS encrypts the data in packets for security while HTTP does not
 c)HTTPS requires a security certificate while HTTP does not

15)Which of the following statements are correct:
a)localhost and 127.0.0.1 both link to the loopback network interface
b)127.0.0.1 requires connection to a network while localhost does not
c)localhost needs a DNS lookup while 127.0.0.1 does not
d)There is no difference between localhost and 127.0.0.1

 Answer : a)localhost and 127.0.0.1 both link to the loopback network interface
 c)localhost needs a DNS lookup while 127.0.0.1 does not

16)Which of the following are valid examples of css selectors
a)div
b).element
c)_div
d)#element

 Answer:a)div
 b).element
 d)#element

17)Which HTML tag is used to create a hyperlink
a)<hr>
b)<href>
c)<link>
d)<a>

Answer : d)<a>

18)Which of the following is/are valid HTTP request methods
a)GET
b)SEND
c)DELETE
d)POST

 Answer : a)GET
 c)DELETE
 d)POST

19)Which of the following statements is/are correct
a)JS can modify HTML
b)HTML can modify JS
c)CSS can modify HTML
d)HTML can modify CSS

Answer : a)JS can modify HTML

20)Opening www.abc.com on a browser fetches
a)The index.html file on the server
b)The resource mapped to path ‘/’ on the server
c)The resource mapped to path ‘/abc on the server
d)We cannot be sure

 Answer : b)The resource mapped to path ‘/’ on the server
Categories: NPTEL solution

6 Comments

NeoMatrix007 · August 16, 2017 at 3:27 PM

You Are The BEST MAN!!!!!!!!!

    yashrs · August 16, 2017 at 6:52 PM

    Thank you 😀 😀 Keep Visiting!!

Kaarthik VG · August 16, 2017 at 4:29 PM

Please help us by providing the notes explaining the concepts more clearly and provide notes and guide to learn this pratically and help us to get good marks in the final exam

Mani · August 23, 2017 at 5:19 PM

sir pls provide the answers for week4 and week5

    Smit Parmar · August 24, 2017 at 9:00 AM

    Now U can check from IMAD 4th week Please Subscribe and stay with Hackademic, We will upload 5th week assignment soon

Shriya wajpeyi · September 24, 2017 at 6:10 AM

Can anyone explain me about solution to question no.1 “valid ip”??

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *